επιστροφή στην αρχική

 

Jean Monnet – Απομνημονεύματα

PRiNTA
Στις πηγές της γνώσης
Οι κλασικοί
Εκ βαθέων
Ποίηση για πάντα
Έρωτες και πεπρωμένο
Τα πρόσωπα της Ανατολής
Σύγχρονοι πεζογράφοι
ΡΟΕΣ
Ξένη λογοτεχνία
Ρώσοι συγγραφείς
Ισπανόφωνοι συγγραφείς
Γερμανόφωνοι συγγραφείς
Αστυνομικό μυθιστόρημα
Ποιητές του κόσμου
Οι αυριανοί
Έλληνες συγγραφείς
Οι Ηπειρώτες
Φιλοσοφική βιβλιοθήκη
Ψυχολογία-Ψυχανάλυση
Ο κόσμος χωρίς σύνορα
 Δοκίμια
Ειδικές εκδόσεις
Παραμυθολογοτεχνία
MicroMEGA

ISBN: 960-283-091-3

Σελίδες: 546

Τιμή: 25,08 € (24 € χωρίς ΦΠΑ)

 

... Δε θυμάμαι να είπα ποτέ: «Θα γίνω κάποιος». Σε καμιά στιγμή της ζωής μου δεν έπιασα τον εαυτό μου να λέει: «Θα κάνω κάτι». Οι περιστάσεις και μόνο βοήθησαν να κάνω αυτό που έκανα ή που συνετέλεσα να πραγματοποιηθεί, και αυτό ακριβώς διηγούμαι σε αυτό το βιβλίο. Οι περιστάσεις δεν έλειψαν κι εγώ ήμουν πάντα έτοιμος να τις αδράξω.

Κάθε σελίδα των Απομνημονευμάτων του ανθρώπου που ο Ντε Γκωλ αποκαλούσε «ο εμπνευστής», και στον οποίο οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Κοινής Αγοράς απένειμαν τον τίτλο του επίτιμου πολίτη της Ευρώπης, ρίχνει καινούργιο φως στα τρία τέταρτα του 20ού αιώνα, πάνω απ’ όλα όμως αποκαλύπτει μια μοναδική δράση και μια πολιτική φιλοσοφία.
Έτσι, το βιβλίο αυτό είναι μια αποκάλυψη. Δύο παραδείγματα είναι αρκετά για να μας πείσουν. Από τις πρώτες ημέρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μοννέ, πολύ νέος και ήδη στο Λονδίνο, εκτελεί μια αποστολή που του ανέθεσε, αγνοώντας κάθε ιεραρχία, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας. Αυτός προετοιμάζει τις συμφωνίες της γαλλο-βρετανικής συνεργασίας για τη διευκόλυνση των ναυτικών μεταφορών, συμφωνίες που θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στη νίκη των συμμάχων. Κι όταν ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μοννέ ακολουθεί πάλι την ίδια τακτική: περνάει δύο χρόνια στην Ουάσιγκτον χωρίς επίσημο πόστο. Αυτός ο πολίτης ενός ηττημένου έθνους, γίνεται ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του προέδρου Ρούζβελτ, ο κυριότερος εμπνευστής του Προγράμματος της Νίκης. Ο διάσημος οικονομολόγος Κέυνς, που είναι γνωστό πόσο μετρημένος άνθρωπος ήταν, έγραψε πως ο Μοννέ συντόμευσε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά ένα χρόνο.
Ξέρουμε τι ρόλο έπαιξε μεταπολεμικά. Αν υπάρχει σήμερα η Ευρώπη, αυτό το οφείλει στον Ζαν Μοννέ. Αυτό όμως που αγνοούσαμε ήταν με ποιον τρόπο μεθόδευσε όλη του τη δράση, πιστός στους κανόνες συμπεριφοράς που πάντα τον χαρακτήριζαν.

Λίγοι άνθρωποι διαδραμάτισαν τόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Henry Kissinger