επιστροφή στην αρχική

 

Νέστωρ Κουράκης Κλασικά ιδεώδη για μια σύγχρονη παιδεία

PRiNTA
Στις πηγές της Γνώσης
Οι κλασικοί
Εκ Βαθέων
Ποίηση για Πάντα
Έρωτες και Πεπρωμένο
Πρόσωπα Της Ανατολής
Σύγχρονοι Πεζογράφοι
ΡΟΕΣ
Ξένη Λογοτεχνία
Ρώσοι συγγραφείς
Ισπανόφωνοι συγγραφείς
Γερμανόφωνοι συγγραφείς
Αστυνομικό Μυθιστόρημα
Ποιητές του Κόσμου
Οι Αυριανοί
Έλληνες Συγγραφείς
Οι Ηπειρώτες
Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη
Ψυχολογία-Ψυχανάλυση
Ο κόσμος χωρίς σύνορα
 Δοκίμια
Ειδικές Εκδόσεις
Παραμυθολογοτεχνία
MicroMEGA

ISBN: 978-960-283-310-0

Σελίδες: 168

Τιμή: 14,63 € (14 € χωρίς ΦΠΑ)

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στη χώρα μας μια προσπάθεια να αποκτήσει η μελέτη των αρχαίων κλασικών μας κειμένων μια νέα πνοή και αξία. Παράλληλα, δηλαδή, με τη φορμαλιστική έρευνα των φιλολογικών πηγών και τη γραμματική/συντακτική τους ανάλυση, επιχειρείται μια ρεαλιστική προσέγγιση του ίδιου του κλασικού πολιτισμού, όπως αυτός αναδύεται μέσα από τα αρχαία κείμενα. Σκοπός μιας τέτοιας προσέγγισης δεν είναι βέβαια η αναβίωση ενός ένδοξου παρελθόντος μέσα από την απομίμηση των δημιουργημάτων του, αλλά η άντληση δημιουργικής έμπνευσης για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης παιδείας, μέσα από την κατανόηση και εμβάθυνση των βασικών διαχρονικών του αξιών και της μεθοδολογίας του.

Προς την κατεύθυνση μιας τέτοιας προσπάθειας κινείται και τo βιβλίο του Νέστορα Κουράκη. Σε αυτό επιχειρείται εν πρώτοις να δοθεί η ουσία της κλασικής μας κληρονομιάς – να παρουσιασθούν, δηλαδή, με εύληπτο αλλά και τεκμηριωμένο τρόπο οι βασικές συνιστώσες που διέπουν τη μεθοδολογία και τα ιδανικά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στους τομείς της Ηθικής, της Πολιτικής, της Επιστήμης και της Τέχνης. Σ’ ένα δεύτερο, παράλληλο επίπεδο επιχειρείται όμως και η συσχέτιση αυτών των ιδανικών με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, ώστε να αναδειχθούν τα στοιχεία εκείνα που διατηρούν ακόμη τη φρεσκάδα του «κλασικού» και που θα μπορούσαν έστω και σήμερα, μετά από 2.500 χρόνια, να μας φανούν χρήσιμα στη βελτίωση του εαυτού μας και, άρα, στην καλύτερη επίτευξη των στόχων μας.

Έργο ηθικής ευαισθησίας και φιλολογικής εμβρίθειας, το πολυφρόντιστο αυτό βιβλίο επιβεβαιώνει πειστικά την ακήρατη και στην εποχή μας αξία των κλασικών αρχαιοελληνικών ιδεωδών, οδηγητικών της ανθρωπότητας προς το ζην και το ευ ζην.

Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Ακαδημαϊκός

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

του

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ρ.Ε.Ν.

 

Παρουσίαση από τα Νέα.

Κριτική από την Καθημερινή (1).

Κριτική από την Καθημερινή (2).