επιστροφή στην αρχική

Fernando Pessoa – Εγώ και οι άλλοι

PRiNTA
Στις πηγές της Γνώσης
Οι κλασικοί
Εκ Βαθέων
Ποίηση για Πάντα
Έρωτες και Πεπρωμένο
Πρόσωπα Της Ανατολής
Σύγχρονη Πεζογραφία
ΡΟΕΣ
Ξένη Λογοτεχνία
Ρώσοι συγγραφείς
Ισπανόφωνοι συγγραφείς
Γερμανόφωνοι συγγραφείς
Αστυνομικό Μυθιστόρημα
Ποιητές του Κόσμου
Οι Αυριανοί
Έλληνες Συγγραφείς
Οι Ηπειρώτες
Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη
Ψυχολογία-Ψυχανάλυση
Ο κόσμος χωρίς σύνορα
 Δοκίμια
Ειδικές Εκδόσεις
Παραμυθολογοτεχνία
MicroMEGA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISBN: 960-7408-69-1

Σελίδες: 222

Τιμή: 15,67 € (15 € χωρίς ΦΠΑ)

 

 

Όπως σε όλα τα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς, τα αυτοβιογραφικά στοιχεία είναι παρόντα. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει καλύτερα τον μοναχικό ποιητή της Λισαβόνας μέσα από ένα ιδιόχειρο αυτοβιογραφικό σημείωμα και σελίδες προσωπικού ημερολογίου. Όμως το Εγώ του Πεσσόα δεν είναι εδώ κυρίαρχο, αλλά μάλλον ενδεικτικό, ώστε να προσφέρει μια ερμηνεία για τη μεταλλαγή του σε πλήθος Άλλων προσώπων, των λεγόμενων ετερωνύμων, που κατά τον ίδιο ήταν υπαρκτά πρόσωπα που ζούσαν μέσα του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του κι όχι απλά ψευδώνυμα. Σε επιστολές του προς άλλους επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους της Πορτογαλίας, ο Πεσσόα εξηγεί πώς γεννήθηκαν αυτά τα πρόσωπα και πώς άρχισαν να γράφουν αυτόνομα το ένα από το άλλο, σχηματίζοντας έναν δικό τους λογοτεχνικό κύκλο, όπου οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα ζωηρές και οι διαφωνίες έντονες.

Οι Άλλοι παρουσιάζονται στο ίδιο βιβλίο μέσα από δικά τους κείμενα, με χαρακτηριστικότερα τα αποσπάσματα από το πασίγνωστο πια Βιβλίο της Ανησυχίας του Μπερνάρντο Σοάρες, βοηθού λογιστή στην πόλη της Λισαβόνας. Γράφουν ο ένας για τον άλλο, κριτικάρουν ο ένας τον άλλο, κατηγορούν ακόμα και τον ίδιο τον Πεσσόα για τις απόψεις του, σαν να ήταν απλώς ένα μέλος του κύκλου τους.

Τούτη η κατάδυση, που ανασύρει κάποιες από τις 25.000 ανέκδοτες χειρόγραφες σελίδες που άφησε πίσω του ο Πεσσόα, αποτελεί για τον αναγνώστη μια αληθινή εκ βαθέων εξομολόγηση ενός από τους πιο παρεξηγημένους όσο και αμφιλεγόμενους δημιουργούς της εποχής του.